wordy thursday

tadi kelakar (tetiba).

aku habiskan the railway children chapter 6 dan chapter 7. sibuklah duk bercerita kat budak-budak form three xxx pasal bobbie lah, phyllis lah ape lah. boys paling suka watak bobbie. kenapa? sebab diorang suka cakap "hoiii nate bobbie nih!" (i think kelantanese would understand this)

nak menghabiskan cerita punyalah payah sebab diorang jenis cepat sangat off task. kalau suruh menulis je mulut tu diam. tapi kesianlah kan, takkan nak suruh menyalin nota je kerjanya.

mereka ni adalah stok-stok pelajar lemah. tahap tak boleh nak buat ayat dengan betul, even "i like apples" pun. tapi takpe, teacher tak benci pun korang. marah dan mengamuk tu perkara biasalah. bukannya diorang ni lemau sangat pun sebenarnya. tapi attitude malas tu susah nak buang. 

ok, so sambung cerita tadi. aku dah tak ada idea nak buat apa. so ingat nak main word games. tapi aku ada bad history bila main game dengan budak kelas ni, sebab diorang taknak participate dan suka kacau students lain yang nak join. 

jadi for the first time ever in my teaching history (eceh), aku tawarkan rewards berupa duit. haha. so diorang senyap tetiba bila aku cakap siapa dapat tulis word dengan betul beserta meaning, akan dapat seringgit. before that, i already gave them 10 words for them to memorize.bulat mata sorang-sorang, ada tu siap tanya aku tipu ke betul-betul. 'helloooo ingat teacher tak mampu ke?haha"

aku kira-kira, since ada 10 words, so aku kena ada RM10. kitorang pun startlah that game. aku dapat respon yang bagus. lepas tu tiba masa nak menghadiahkan seringgit kat budak tu, aku buka purse. bilang senyap-senyap dalam hati, shyte aku HANYA ada lima ringgit je okay. dammit. masa tu panik dah, tapi buat-buat cool. game tengah rancak. lepas word ke-lima, yes, it's 12 noon!ok class, thank you. see you again.

thank god. kalau tak, malu shiot.

Powered by Blogger.